🚨 Aile Bakanlığından Korkutan Açıklama: Nüfus Krizi!

BOZKURTBOZKURT is verified member.

Kurucu
Yönetici
Konsey Başkanı
ChatGPT Image 29 Nis 2026 13_30_31.png
Haberin Detayı: Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Göktaş, Türkiye’nin demografik geleceğine dair korkutan bir tabloyu kamuoyuyla paylaştı. TÜİK verilerine dayanan açıklamada, doğum oranlarının bu seyirde devam etmesi halinde önümüzdeki 5 yıl içerisinde ilkokul çağındaki çocuk nüfusunun 900 bin azalacağı vurgulandı. Bakanlık, bu düşüşü engellemek adına sosyal ve ekonomik alanda bir dizi "tedbirin" hayata geçirileceğini duyurdu.

DEĞERLENDİRME VE KRİTİK ANALİZ

Bakanlığın "tedbir" söylemi, sokaktaki yakıcı gerçeklerle kıyaslandığında çözümden ziyade sistemdeki tıkanıklığı işaret etmektedir:
  • Barınma Çıkmazı ve Minimalist Yaşam Dayatması: TOKİ eliyle inşa edilen ve 80 m² alanlara sıkıştırılan 1+1 konut modelleri, geniş aile yapısını fiziksel olarak bitirmiştir. İnsana yakışır barınma alanı sunulmadan nüfus artışı beklemek sosyolojik bir hatadır.
  • Gençliğin Ekonomik Esareti: İki kişinin çalışmasına rağmen asgari yaşam standartlarının zorlandığı, gençlerin aile evinden çıkamadığı bir ekonomik iklimde, çocuk sahibi olmak "gelecek riski" olarak görülmektedir.
  • Hukuki Bariyerler ve Aile Kurumu: Mevcut nafaka ve aile hukuku düzenlemeleri, evlilik kurumunu gençler için bir risk alanına çevirmiş; toplumsal birleşmenin temelini zayıflatmıştır.
  • Eğitimde Fonksiyon Kaybı: Milli Eğitim’in üretimden kopuk yapısı, zanaat ve toprakla bağı kesilmiş, sadece dijital tüketim odaklı bir nesil türetmiştir.
  • Güvenlik ve Sosyal Kaygı: Kamusal alanların, parkların ve sokakların güvenliğini yitirmesi, ailelerin çocuk büyütme motivasyonunu kıran en büyük psikolojik etkendir.
  • Yanlış Demografik Planlama: Metropol yığılmasının nüfus artışını durduracağı bilimsel bir gerçektir. Kırsal kalkınma ve taşra ekonomisi canlandırılmadan bu gidişatın yönü değişmeyecektir.
Soru Şudur: Yapısal ekonomik krizler ve hukuki engeller toplumun kılcal damarlarına bu denli nüfuz etmişken, sadece "tedbir" söylemiyle doğa kanunlarını değiştirmek mümkün müdür? Bu çöküş, yıllardır uygulanan yanlış politikaların bir sonucu değil midir?

Vatandaş çocuk yapmayı bir kenara bırak, evlenmeye korkar hale geldi . Eskilerin bir sözü vardı ve bunu rahmetli babaannem hep söylerdi ; “ eskiden kırılan Desti yapıştırılır su sızdırsa da kullanılırdı ”rahmetli dedem uluslararası ülkelerde 43 yıl direksiyon sallamış ve yılda 1-2 kez ev yüzü görürmüş ve geldiğinde otoriter bir ev reisi imiş. O kadar kızsa etse de babaannem de hep idare etmiş .Kısacası Evliliklerinin 83 yıllık sırrı ; birbirini karşılıklı anlamak bir kenara çoğu zaman tek taraflı idare edebilmek imiş…Şimdilerde o desti ne yazıkki çatlar çatlamaz direk çöpe atılıyor , yani direk boşanmalar söz konusu hale geliyor…

Hayır, mümkün değildir; çünkü demografik çöküş bir sebep değil, yıllardır biriken yapısal sorunların ve yanlış politikaların kaçınılmaz sonucudur vesselam

Gazze'de çocuklar, 58 binden fazla ebeveyn kaybı, kronik açlık ve temel sağlık hizmetlerine erişimin yok olması nedeniyle "çocuk mezarlığına" dönüşen bir krizle karşı karşıyadır. 1,1 milyondan fazla çocuk acil psikososyal ve fiziksel desteğe ihtiyaç duyarken, yerinden edilme ve aile yapısının dağılması çocukları ihmal ve istismar riskine karşı korumasız bırakmaktadır.
Welcome to the United Nations
Welcome to the United Nations +2
Gazze'de Çocukların Durumu
  • Ölümler ve Yaralanmalar: Günde yaklaşık 160 çocuk öldürülmekte olup, savaşın başından bu yana binlerce çocuk hayatını kaybetmiştir.
  • Yetim ve Sosyal Yetimler: Yaklaşık 58 bin çocuk en az bir ebeveynini kaybetmiş, binlercesi ise ailelerinin dağılması sonucu "sosyal yetim" durumuna düşmüştür.
  • Açlık ve Sağlık: Gazze'deki çocukların çoğu aşırı gıda yoksunluğu çekmekte, temiz su ve sanitasyon eksikliği nedeniyle hastalıklar artmaktadır.
  • Psikolojik Travma: Çocukların %80'inden fazlası savaş nedeniyle depresyon semptomları ve ağır travma sonrası stres bozukluğu yaşamaktadır.
    UnicefUnicef +5
Aile Politikası ve Çocuk Hakları Bağlamında Gazze
  • Temel Hakların İhlali: BMÇHS (Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi) Madde 8 ve 9, çocukların kimlik, vatandaşlık ve aileleriyle bir arada yaşama haklarını korurken, Gazze'de bu haklar ev tahliyeleri ve zorunlu göçlerle ihlal edilmektedir.
  • Koruma İhtiyacı: Çocukların sömürü, istismar ve tehlikeli işlerde çalıştırılmaya (dilenme vb.) karşı korunması, özellikle parçalanmış ailelerde en acil sorunlardan biridir.
  • Uluslararası Sorumluluk: Gazze'deki duruma dair uluslararası kuruluşlar (UNICEF, WHO), çocukların yaşama hakkının korunması ve insani yardımın kesintisiz sağlanması çağrısında bulunmaktadır.
    Anadolu AjansıAnadolu Ajansı +3
Gazze'deki mevcut tablo, aile kurumunun temelden sarsıldığı, çocukların güvenlik, eğitim ve sağlık gibi temel haklardan yoksun kaldığı ağır bir insani felakettir

Ekli dosyalar

• 1777515505819.png
    1777515505819.png
    3,1 KB · Görüntüleme: 0
  • 1777515505845.png
    1777515505845.png
    2,3 KB · Görüntüleme: 0
Gazze'de çocuklar, 58 binden fazla ebeveyn kaybı, kronik açlık ve temel sağlık hizmetlerine erişimin yok olması nedeniyle "çocuk mezarlığına" dönüşen bir krizle karşı karşıyadır. 1,1 milyondan fazla çocuk acil psikososyal ve fiziksel desteğe ihtiyaç duyarken, yerinden edilme ve aile yapısının dağılması çocukları ihmal ve istismar riskine karşı korumasız bırakmaktadır.
Welcome to the United Nations
Welcome to the United Nations +2
Gazze'de Çocukların Durumu
  • Ölümler ve Yaralanmalar: Günde yaklaşık 160 çocuk öldürülmekte olup, savaşın başından bu yana binlerce çocuk hayatını kaybetmiştir.
  • Yetim ve Sosyal Yetimler: Yaklaşık 58 bin çocuk en az bir ebeveynini kaybetmiş, binlercesi ise ailelerinin dağılması sonucu "sosyal yetim" durumuna düşmüştür.
  • Açlık ve Sağlık: Gazze'deki çocukların çoğu aşırı gıda yoksunluğu çekmekte, temiz su ve sanitasyon eksikliği nedeniyle hastalıklar artmaktadır.
  • Psikolojik Travma: Çocukların %80'inden fazlası savaş nedeniyle depresyon semptomları ve ağır travma sonrası stres bozukluğu yaşamaktadır.
    Ekli dosyayı görüntüle 43Unicef +5
Aile Politikası ve Çocuk Hakları Bağlamında Gazze
  • Temel Hakların İhlali: BMÇHS (Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi) Madde 8 ve 9, çocukların kimlik, vatandaşlık ve aileleriyle bir arada yaşama haklarını korurken, Gazze'de bu haklar ev tahliyeleri ve zorunlu göçlerle ihlal edilmektedir.
  • Koruma İhtiyacı: Çocukların sömürü, istismar ve tehlikeli işlerde çalıştırılmaya (dilenme vb.) karşı korunması, özellikle parçalanmış ailelerde en acil sorunlardan biridir.
  • Uluslararası Sorumluluk: Gazze'deki duruma dair uluslararası kuruluşlar (UNICEF, WHO), çocukların yaşama hakkının korunması ve insani yardımın kesintisiz sağlanması çağrısında bulunmaktadır.
    Ekli dosyayı görüntüle 42Anadolu Ajansı +3
Gazze'deki mevcut tablo, aile kurumunun temelden sarsıldığı, çocukların güvenlik, eğitim ve sağlık gibi temel haklardan yoksun kaldığı ağır bir insani felakettir
Türkiye de Gazze'deki bu durumdan ders çıkarmalı ve geleceğe güvenle bakacak yatırımlar sağlanmalıdır.

Ben TOKİ konutları hakkında birşeyler söylemek istiyorum.En az 3 çocuk deniliyor. Nasıl olacak.. 2+1.....1+1....çok zor... Çin de 1 çocuk kuralı gibi... Öğrenci ve bekar çalışanlar için uygun. Ama evli çiftler için uygun değil.. Öğrenci ve bekar çalışanlar için yurtlar yapın. Aileler için 3+1 evler olmalııı...

Geri
Konsey Haberler Akış Mesaj Profil